Bantuan Khas Kewangan Rm1000 Bakal Dikreditkan Bulan Ini

Kerajaan Negeri dan Persekutuan sentiasa memberikan yang terbaik kepada rakyat dengan memperkenalkan pelbagai jenis dan bentuk bantuan kepada rakyatnya.

Yang mana setiap negeri sudah memberikan peruntukkan kepada rakyatnya dalam bagi meringankan beban dalam bentuk wang tunai dan pelbagai jenis bantuan lainnya.

Tujuan

Pihak Kerajaan Negeri Sabah telah memperkenalkan sebuah bantuan tunai iaitu dikenali sebagai Bantuan Khas Kewangan (BKK). Pemberian bantuan tunai ini telah dipersetujui bersama semasa pembentangan Belanjawan 2024 Sabah yang lalu.

Kadar bayaran bantuan tunai ini adalah sebanyak RM1,000 dan akan diberikan kepada semua penjawat awam negeri, termasuk bertaraf sementara dan tetap.

Menurut Menteri Kewangan Negeri Sabah, Datuk Seri Masidi Manjun berkata, pemberian Bantuan Khas Kewangan ini selaras dengan langkah Kerajaan Persekutuan yang memberi dengan kadar sama kepada pejawat awam Persekutuan di bawah Belanjawan 2024.

Kadar Bayaran Bantuan Khas Kewangan Sabah

Menteri Kewangan negeri, Datuk Masidi Manjun, berkata bantuan itu selaras dengan langkah kerajaan persekutuan memberikan jumlah yang sama kepada penjawat awam persekutuan menerusi Belanjawan 2024.

Katanya, keputusan kerajaan negeri itu sebagai penghargaan atas komitmen dan usaha penjawat awam dalam menggalas tugas yang diamanahkan demi keharmonian dan kesejahteraan rakyat.

“Justeru itu, Kerajaan Negeri ingin membawa khabar gembira kepada semua Penjawat Awam Negeri Sabah khususnya kepada Kumpulan Perkhidmatan Sokongan yang menjadi penggerak utama jentera pentadbiran kerajaan.

“Seperti yang diumumkan oleh Kerajaan Persekutuan, Kerajaan Negeri bersetuju untuk memberikan Bantuan Khas Kewangan sebanyak RM2,000 kepada semua penjawat awam negeri Sabah termasuk penjawat awam sementara, kontrak dan Pekerja Sambilan Harian.

Kadar bayaran bantuan tunai ini adalah sebanyak RM2,000 dan akan diberikan secara berperingkat kepada penerima yang layak sahaja.

Tarikh Pembayaran BKK Sabah

Bantuan tunai ini akan dibayar secara berperingkat di mana melalui dua fasa iaitu RM1,000 pada Januari 2024 dan RM1,000 lagi menjelang Aidilfitri 2024.

Cara pembayaran pula akan dilaksanakan secara kredit terus ke dalam akaun penerima yang tersenarai sebagai penerima.

Maklumat Lanjut

Untuk maklumat lanjut yang lebih terperinci, anda boleh layari laman web rasmi Kerajaan Negeri Sabah di https://sabah.gov.my/ atau memuat turun dokumen Belanjawan Negeri Sabah Tahun 2024 di bawah dan kenyataan berkenaan bantuan https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2023/11/1033692/penjawat-awam-sabah-terima-bantuan-khas-rm2000

Leave a Comment