Elaun Sara Hidup Sebanyak RM250 Kepada Yang Layak

Elaun Sara Hidup Nelayan Darat (ESHN) .

Pemberian bantuan khas sebanyak RM250 kepada pesawah dan nelayan ini dijangka akan dapat memanfaatkan seramai 240,000 orang pesawah dan 38,500 orang nelayan di seluruh negara.

Pengumuman ini membuktikan keprihatinan Kerajaan di bawah pimpinan YAB Perdana Menteri dalam memastikan nasib pesawah dan nelayan sentiasa terpelihara dalam menghadapi cabaran kos sara hidup yang tinggi selaras dengan kerangka visi Malaysia MADANI.

Tujuan

Garis panduan ini bertujuan untuk memperjelas kaedah pelaksanaan bayaran elaun sara hidup nelayan darat berjumlah RM250.00 setiap bulan.

Garis panduan ini juga adalah bertujuan untuk memberi panduan dan rujukan kepada Jawatankuasa Elaun Sara Hidup Nelayan Darat (ESHND) Ibu Pejabat Perikanan dan Pejabat Perikanan Negeri bagi melaksanakan bayaran elaun sara hidup ini secara sekata di seluruh negara.

Pejabat Perikanan Negeri merangkumi Jabatan Pertanian Sarawak bagi Negeri Sarawak dan Jabatan Perikanan Sabah bagi Negeri Sabah.

Untuk maklumat lanjut sila rujuk Laman Rasmi Elaun Sara Hidup Nelayan Darat (ESHN)

Kelayakan

 1. Memiliki MyKad (Biru).
 2. Mendapat Pengesahan daripada Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK)/Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung (JPKK) /Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JPKKP)/Pengerusi Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK) atau Pegawai Jabatan Kemajuan Orang Asli (JKOA) ataupun ketua badan-badan komuniti nelayan kawasan yang ditubuhkan di bawah penyeliaan Jabatan Perikanan Malaysia bagi Semenanjung Malaysia, Jabatan Pertanian bagi Sarawak dan Jabatan Perikanan Sabah bagi Sabah.
 3. Ketua Isi Rumah atau salah seorang daripada ahli keluarga yang menjalankan aktiviti penangkapan ikan.
 4. Bayaran elaun sara hidup bulanan ini hanya disalurkan kepada nelayan darat tulen sahaja.
 5. Definisi nelayan darat tulen adalah seperti berikut:
  • warganegara Malaysia berumur tidak kurang daripada 18 tahun yang terlibat dalam aktiviti penangkapan ikan di perairan sungai (termasuk tasik, bekas lombong, empangan dan lain-lain perairan umum); dan
  • menjalankan aktiviti penangkapan ikan tidak kurang daripada 25 hari setiap bulan; dan
  • sekurang-kurangnya 75 peratus jumlah pendapatan adalah daripada penangkapan ikan; dan
  • tiada pekerjaan yang memberikan pendapatan tetap; dan
  • bebas dari aktiviti penagihan dadah dan menjalani saringan air kencing dari Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK); dan
  • tidak mempunyai caruman dan akaun KWSP yang aktif; dan
  • mempunyai lesen perkakas atau vesel menangkap ikan atau berdaftar secara pentadbiran dengan Jabatan Perikanan Malaysia bagi Semenanjung Malaysia, Jabatan Pertanian bagi Sarawak dan Jabatan Perikanan Sabah bagi Sabah

Cara Mohon

Nelayan darat tulen perlu mengisi Borang Permohonan Program Bayaran Elaun Sara  Hidup Nelayan Darat dengan menyertakan dokumen seperti berikut:

 • Salinan MyKad; dan
 • Salinan lesen perkakas atau vesel menangkap ikan yang masih sah berkuatkuasa bagi nelayan yang telah memiliki lesen; dan
 • Salinan Borang Pendaftaran dan Pengesahan Nelayan Darat; dan
 • Salinan buku akaun Agrobank atau bank yang bersesuaian sekiranya tiada perkhidmatan Agrobank di lokasi tersebut; dan
 • Gambar pemohon.
 • Lain-lain dokumen sokongan (jika perlu).

Kaedah Pembayaran

 1. Pembayaran elaun sara hidup bulanan kepada nelayan darat tulen yang layak adalah melalui akaun Agrobank atau bank yang bersesuaian sekiranya tiada perkhidmatan Agrobank di lokasi tersebut.
 2. Pembayaran akan dibuat oleh Pejabat Perikanan Negeri ke akaun penerima melalui pihak Agrobank.

Tempat Pembayaran

Permohonan boleh dikemukakan kepada Pejabat Perikanan Daerah yang  berhampiran.

Kadar Bayaran

Leave a Comment