Jawatan Kosong Jabatan Perangkaan Malaysia 2023

Jawatan Kosong Jabatan Perangkaan Malaysia.

Jabatan Perangkaan Malaysia merupakan sebuah Jabatan yang beroperasi di bawah Jabatan Perdana Menteri yang bertujuan menghasilkan statistik yang berintegriti dan reliable dalam bidang ekonomi, sosial, demografi dan alam sekitar yang digunakan terutamanya oleh Kerajaan sebagai input dalam pembentukan pelaksanaan, penilaian dan semakan semula dasar awam negara.

Jabatan Perangkaan Malaysia ditubuhkan pada tahun 1949 di bawah peruntukan Ordinan Statistik 1949 dan dikenali sebagai Biro Statistik. Perangkaan yang dihasilkan pada masa itu terhad hanya kepada data perdagangan luar negeri dan pertanian ladang.

Pada tahun 1965, Biro Statistik telah bertukar nama kepada Jabatan Perangkaan Malaysia dan beroperasi di bawah peruntukan Akta Perangkaan 1965 (Disemak 1989). Fungsi dan peranan Jabatan seterusnya telah berkembang di mana data/maklumat yang dikumpul semakin meluas merangkumi bidang ekonomi dan juga sosial.

Majikan

Untuk makluman semua , iklan jawatan kosong terkini dibawah adalah seperti yang diiklankan oleh majikan. Segala maklumat lengkap berkaitan permohonan hendaklah melalui pautan rasmi yang disediakan.
 • Nama Majikan: Jabatan Perangkaan Malaysia
 • Lokasi Kekosongan: Putrajaya
 • Tarikh Tutup: 24 September 2023

MAKLUMAT JAWATAN

Sekiranya anda, seorang Warganegara Malaysia yang cukup syarat kelayakan dan berumur tidak kurang daripada 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan adalah dipelawa untuk memohon bagi mengisi kekosongan jawatan seperti yang diiklankan.

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 • Personel Mystep Gred F41

Kepada semua pemohon yang berminat dengan jawatan kosong yang telah ditawarkan oleh pihak majikan , pemohon perlulah memohon jawatan tersebut mengikut syarat yang telah ditetapkan.

KELAYAKAN

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPMSTPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas.

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Berperwatakan menarik
 • Berpengetahuan
 • Mempunyai ciri kepimpinan
 • dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

KELEBIHAN

 Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik

 • Cuti Tahunan
 • Cuti Sakit
 • dan lain-lain (rujuk iklan permohonan kerja kosong di bawah)

CARA MEMOHON

Permohonan boleh dilakukan secara online di portal Jabatan Perangkaan Malaysia yang mana segala maklumat tentang permohonan, syarat dan tarikh tutup permohonan telah dikemukakan.

Pemohon disarankan untuk mengemaskini maklumat-maklumat terkini yang diperlukan. Hanya calon yang terpilih dan di senarai pendek sahaja akan di panggil menghadiri temuduga.

Leave a Comment